FUNDAŢIA ŞCOALA PORTUARĂ CONSTANŢA

FSPCFundaţia Şcoala Portuară Constanţa îşi are originea într-o cooperare strânsă între Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa şi Sindicatul Docherilor din Copenhaga (SID),Centrul Intenaţional de Instruire a Docherilor din Copenhaga, sprijiniţi fiind de Ministerul de Externe din Danemarca

Fundaţia Şcoala Portuară Constanţa a fost înfiinţată în anul 1997, prin proiect de colaborare româno-danez, cu finanţare PHARE. In urma primelor contacte initiate de FNSP cu SID Danemarca s-a dezvoltat ideea colaborarii romano-daneze pentru infiintarea unui Centru Educational in Portul Constanta care sa raspunda nevoilor reale de instruire profesionala in meserii portuare. Ca o consecinta a procesului de modernizare si introducere a noilor tehnologii in Portul Constanta, infiintarea FSP raspunde necesitatilor de instruire si perfectionare a lucratorilor portuari folosind experienta pozitiva in domeniu a partenerului danez.

Modelul după care s-a dezvoltat instituţia este Centrul educaţional din Copenhaga de formare profesională şi sindicală a lucrătorilor portuari. Şcoala daneză este una dintre cele mai renumite şcoli din Europa. Premisele valoroase ale proiectului de înfiinţare a Fundaţiei Şcoala Portuară au atras şi o cofinanţare PHARE constând în mijloace de învăţământ, echipamente şi mobilier necesare pentru a desfăşura un proces de instruire modern.

Fundaţia Şcoala Portuară este o instituţie de învăţământ pentru adulţi, care funcţionează potrivit legii, pe principiul non-profit.

Membri fondatori:

 • Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa

 • Organizaţia Patronală Operatorul Portuar Constanţa


Activitatea Fundaţiei este coordonată de Consiliul Director format dintr-o reprezentare tripartită: membri fondatori şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Fundaţia Şcoala Portuară Constanţa îşi propune ca prin activitatea sa, să vină în sprijinul lucrătorilor portuari, şomerilor, membrilor de sindicat, precum şi a altor solicitanţi, prin organizarea de cursuri de formare profesională permanentă în meseriile specifice sectorului portuar, cât şi în meseriile fără specific portuar prin selectarea şi plasarea forţei de muncă, cât şi prin alte tipuri de activităţi privind educaţia sindicală şi managementul educaţional al adulţilor.

Programele de formare profesională şi sindicală a adulţilor se finalizează, în conformitate cu O.G. nr. 129 / 2000 privind formarea profesională a adultilor, cu certificări recunoscute la nivel naţional (Certificat de calificare profesională / Certificat de absolvire, însoţit de o anexă denumită “Supliment descriptiv al certificatului” în care sunt precizate competenţele profesionale dobândite), cu certificări tip Fundaţia Şcoala Portuară şi cu autorizaţii ISCIR.

 Oferta educaţională este adaptată nevoilor de formare exprimate de operatorii portuari, sindicate şi alţi agenţi economici.
Fundaţia Şcoala Portuară asigură implicarea directă a personalului calificat în determinarea scopului activităţii, cursului sau programului şi în proiectarea, planificarea, desfăşurarea şi evaluarea fiecărei experienţe de învăţare. Calitatea activităţii cursului sau programului de formare şi valoarea sa pentru cursant sunt determinate în mare parte de competenţa proiectanţilor / planificatorilor şi a instructorilor în domeniul respectiv, precum şi de abilitatea acestora de a comunica şi de a facilita învăţarea.
În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Şcoala Portuară a avut în vedere diversificarea ofertei educaţionale, ţinând seama de cerinţele de moment şi de perspectivă ale pieţei muncii portuare.

 

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Testimoniale

Bârdan Cristian
18-05-23, 13:18
Cursuri urmate: Macaragiu; Mașini terasamente; Instalator tehnico-sanitar și de gaze
În urma cursurilor urmate în Școala Portuară am trăit o … read more